OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

Orions löpare tvingas avstå Swedish League?

Finns ej Om tre veckor startar Swedish League. Men för OK Orions stjärnlöpare är det högst osäkert om det blir någon tävling över huvudtaget. Licensnämnden har nämligen satt upp tuffa krav på klubbarna som vill vara med.
– Det är helt orimligt, rasar Johan Swartz, ordförande i OK Orion. Rena pampfasonerna!


I höstas meddelade Svenska Orienteringsförbundet att Silva League byter namn till Swedish League. Många var vi väl som trodde att det bara var en effekt av att Silva hoppade av som sponsor. Men nu visar det sig att SOFT tänker sig betydligt större förändringar än så. Att man har sneglat en hel del på inte minst ishockeyn är väldigt tydligt. Och det erkänner även Åke Lurberg, chef för den nyinrättade licensnämnden.
– Vi måste tuffa till oss för att folket ska tycka att vi är en tuff och häftig idrott. Vi måste helt enkelt kopiera de stora idrotterna.
Kraven på klubbarna är alltså hårda. De måste bland annat ha ett eget kapital på minst fyra miljoner.
– Vi har en välskött och god ekonomi. Men så mycket som fyra miljoner har vi ju inte. Så här måste vi hitta på något. Thommy Mattisson har beställt en stor laddning med Sverigelotter och så får vi väl arrangera ett par tävlingar till. Klockan 20.00 i kväll öppnar förresten anmälan till Karlskrona Stadslopp. Intresset verkar väldigt stort och vi har många intressanta nyheter i år. Så kan vi få 30 000 anmälningar så ska vi nog klara kravet.
Men den tuffaste biten är nog ändå arenakraven. För orienterarna så är det ju skogen som är arenan. Klubbarna som ska vara med i Swedish League måste därför ha minst 80 kvadratkilometer skog av hög kvalitet och aktuella kartor. Detta kommer bli mycket dyrt.
– Vi får ju bidrag från kommunen för kartritning. Men inte alls på den nivån som behövs här. Räkna med att det kostar 25 000 kronor per kvadratkilometer. Jag tror vi skulle behöva rita för närmare en miljon för att klara detta krav.
Inte nog med detta. Vid klubbstugan måste det dessutom finnas minst tio kvadratkilometer skog av klass 1-kvalité.
– Det är fullständigt orimligt, menar Johan. Jag sprang själv en nattcup vid Orionstugan för någon vecka sedan. Jag bröt redan efter två kontroller. Området är som en djungel. Det går knappt att ta sig fram.
Ett hårt skogsbruk har gjort att där nu nästan bara är planteringar och bräske. Att fixa till skogen skulle bli väldigt dyrt. Enligt beräkningar som skogsplanläggare Harald Rooth har gjort skulle det kosta minst 100 miljoner att få skogen i sådant skick att den lever upp till licensnämndens krav.
Alternativet är att flytta klubbstugan till Färskesjön, söder om Jämjö. Där finns orienteringsterräng av yttersta toppklass. Men stuga, elljusspår och allt annat runt anläggningen saknas helt. En investering på kanske 25 miljoner.
Senast vid måste klubbarna presentera en plan för hur de ska nå upp till kraven. Annars blir det ingen start Swedish League.
¬– Det skulle ju vara förödande för våra löpare. För exempelvis Oleksandr Kratov och Nadiya Volynska är ju detta en av de tävlingar där de kan tjäna några kronor. Då är frågan om vi ens får behålla dem i klubben.
Trots att OK Orion är långt ifrån att klara kraven så känner ändå Johan ett litet hopp.
¬– Vi har ett möte inbokat med kommunledningen i eftermiddag. Då hoppas jag att vi ska nå fram till en lösning. Men det kommer att bli väldigt dyrt för kommunen om vi ska klara kraven.


Inlagt av: Redaktionen Orion, 2015-04-01 08:51