OK ORION - Stjärnorna som lyser starkast

Thage Olsson har avlidit

Finns ej Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att en av våra stora profiler, hedersledamoten Thage Olsson, har lämnat oss. Thage var med och grundade OK Orion för snart 60 år sedan och satt bland annat i 24 år som vice ordförande.
Thage nådde själv aldrig några stora framgångar som orienterare. Utan det vi kommer att minnas honom för är alla galna upptåg, spex och jippon. Och ingen kunde väl berätta en fräckis som Thage. Men framför allt minns vi Thage för Pingstkvalen. Den längsta av alla traditioner i Orion.
I Jämjö är Thage Olsson nog mest känd som ”Koppar-Thage”. Namnet kom naturligtvis av hans yrke som kopparslagare. Under många år drev han den framgångsrika firman Jämjö Rörledningsverkstad.
När man tänker på Thage Olsson så tänker man automatiskt även på Arne Andreasson. ”Arne och Thage” var ett begrepp i klubben. Ungefär på samma sätt som de lite äldre ”Persson och Fryksén” var. Arne och Thage tampades ofta med varandra på tävlingarna. Inte kanske så vidare framgångsrikt. Men de var alltid väldigt jämna. På Tjoget sprang de ofta mot varandra i olika lag. Och ofta skiljde det bara sekunder mellan dem. Och lika ofta hade de också hyss och rackartyg för sig. För Thage hade alltid minst ett par rävar bakom varje öra…
I stort sett varje år bjöd Thage in till olika plojarrangemang. Så kallade ”Thage-jippon”. Oftast vid sitt idylliska torp i Branthalla, mellan Jämjö och Torhamn. När Thage var i farten visste man aldrig vad man kunde råka ut för. Spegelvända kartor. Kartor som skulle pusslas ihop. Orientering två och två med en stege bärandes med sig. Patrullorientering där ena personen hade kartan i baken. Kryptiska uppgifter man skulle lösa för att hitta kontrollerna. Kartor som var bra mycket äldre Thage själv. Allt kunde inträffa. Det enda man kunde vara säker på var att det alltid var otroligt roligt. Och att vi bjöds på generöst med mat och dryck efteråt.
Thage personifierade det som jag, och säkert många med mig, tycker är det allra roligaste med en förening. Den sociala biten kom alltid i första hand.


1964 bjöd Thage för första gången in till Pingstkavlen. En klubbtävling av det mer avslappnade slaget som alltid gick vid Thages torp. Vädret var som jag minns det alltid vackert. Och när man kom till denna fantastiska plats kändes det alltid som om sommaren hade börjat på riktigt. På Pingstkalven lottades lagen alltid ihop. Den första sträckan var riktigt enkel. Sedan blev de svårare och svårare. Den sista var helt grym! Den gick i den värsta Färskesjöterrängen. På kartor som inte var så exakta och detaljerade som idag. Och ibland så fifflade Thage lite extra med kartan för att det inte skulle bli för enkelt… På Pingstkavlen kunde det verkligen ske stora omkastningar. Det gick aldrig att ta ut en seger i förskott!
Jag vet att Thage gärna hade velat genomföra 50 stycken Pingstkavlar. Men till slut sa hälsan ifrån. 2010 blev den 47:e och sista upplagan av tävlingen. Thage och hans sambo Kerstin skrev då detta brev:
”2010 blev alltså sista året för den legendariska Pingstkavlen vid torpet i Lökaryd. Det känns lite vemodigt, det måste erkännas. Vi hade väl hoppats att få firat 50-årsjubileum och haft en värdig avslutning. Men så blev det tyvärr inte. Vi tackar alla som hjälpt till under åren. Ingen nämnd och ingen glömd. Tack också till alla er som varit med och tävlat eller bara tittat på. Det har glatt oss att se så många samlas år efter år till den här lite udda tävlingen. Nu önskar vi er alla en riktigt skön Pingsthelg!
Thage och Kerstin”
Vi kan bara lyfta på våra hattar och säga ett riktigt stort tack Thage! Vi kommer att sakna dig och alla dina upptåg. OK Orion har blivit en lite fattigare klubb. Men vi ska göra vårt bästa för att föra ditt arv vidare. Thage blev 84 år gammal.
Begravningen äger rum i Jämjö kyrka onsdagen den 18/12 klockan 10.30. Efter akten inbjudes till minnesstund i församlingshemmet. Svar om deltagande till Fonus 0455-14915 senast den 11/12. Valfri klädsel. Istället för blommor tänk gärna på Demensfonden pg 90 08 58-2.
Klicka på Läs mer så hittar du bilder på Thage och Pingstkavlen.

Läs mer...

Inlagt av: Johan Swartz, 2013-12-03 01:34