Nattcupen
Instruktioner för arrangörer:
Som arrangör står det dig mer eller mindre fritt att göra som du vill, bara det blir bra.
Gafflade banor eller varför inte en ärlig rak bana?
Ärliga gafflingar eller ful-gafflingar som Martin säger. Vi som var med på den hårda tiden säger Limpan-gafflingar.
Slingor eller gemensam bana.
Långt, kort, sprint eller varför inte superlångt? Nu när långdistans heter ultralång, men är kortare, så vore det ju trevligt med en lång långa-banan.
Bara vanliga reflex-stavar, nya pyttesmå reflexer, aluminiumfolie som tydligen inte reflektera nånting, bara skärmar, sportident eller krokodilklämmor. Toa-papper var en gång en succé som tål att upprepas.
Allting är okey. Nattcup - en sport för nytänkare !?

Det finns bara ett par enkla regler som man bör hålla sig till:
 1. Det bör vara mörkt, men stads-OL är väl okey bara man tvingas ha lampa.
 2. Gemensam start, fast visst kan man ha en kort individuell prolog och sedan jaktstart.
  Eller va tusan, det är ju så få individuella natt-tävlingar nu för tiden, så kör på med individuell start, den som känner för det.
 3. Det ska finnas ungefär fyra banor:
  1. En lång bana, så svårt som det går. Kanske 10-12 km, men allt är möjligt.
   Detta är nattcupens blå band, så det här ska det vara tufft. Gärna tuffare än vad Magnus Larsson mäktar med.
  2. En mellanbana, typ en avkortad lång bana. Gärna inte längre än 5 km.
  3. En kort, svår bana, kanske 3-4 km
  4. En kort bana som gärna kan vara ganska så lätt, typ 3-4 km. Ange gärna svårighetsgraden, t.ex. med en viss färg.
  5. Orkar man inte lägga en viss bana eller om det t.ex. inte går att lägga den korta, lätta banan så är det ok. Bara det framgår av inbjudan.
  6. Skicka en inbjudan till Niklas i god tid före din nattcup. Om du anser att det blir för svårt att lägga en kort bana så ska det anges i inbjudan.
 4. Resultaten ska lämnas till Niklas Bratt. Lämna gärna resultaten efter målgång så får vi en snabb resultatåtergivning.
Det finns även några önskemål att fundera på:
 1. Långa banan är, ja långa banan. Försök gärna ha en segrartid på över 65 minuter. I vanlig blekingebush betyder det väl kanske minst 9 km, men gärna längre. Långa banan ska solla bort de veka och stärka de redan starka.
 2. Mellanbanan är till för gamlingar, yngre, halta och lytta. En segrartid på 35-40 minuter kan väl kanske räcka, så 4-5 km borde väl bli rätt lagom.
 3. Den korta, svåra banan är för OL-giganter utan kraft. Rejält svårt, men inte längre än 3-4 km.
 4. Korta banan är till för de som inte än har uppnått statusen natt-räv samt för de som inte vill vara ute i mörkret alltför länge. Typ nybörjare, äldre än gamlingar, yngre än unga, haltare än halta och lyttare än lytta. Korta banan bör därför vara kort och lätt. Ingen ska behövas sollas bort på korta banan utan här ska det bara musas.
 5. Men, som arrangör gör du så klart precis som du vill. En nattcup är ingen tävling, även om det kanske kan låta så ibland. Istället är det ett ypperligt tillfälle att umgås när det är mörkt, kallt och blött!

I övrigt är det väl inte mycket mer att tillägga. Om du tvekar på banlängden så tänkt på att längre är roligare än kortare och för långt kan det aldrig bli. Man kan ju alltid ha med sig två batterier som nattcupsgiganten Magnus Larsson hade, förr i tiden när det var tuffare, mörkare, kallare, längre och djupare snö än idag.

Går det att fixa dusch och bastu är det ett plus, men det är absolut inget krav. MEN, finns det en bastu i närheten så se till att den är varm.

/Niklas